Velikosti porcí pro strávníky
Velikost porcí je určena recepturami pro školní stravování.
Množství jídla na jednu porci dle věkové kategorie:
Přírodní (vepřový, hovězí, kuřecí, králičí) plátek
- 7-10 let, hotová porce masa 44 g
- 11-14 let, hotová porce masa 50 g
- 15-18 let, dospělí hotová porce masa 62 g
Rybí filé přírodní
- 7-10 let, hotová porce masa 112 g
- 11-14 let, hotová porce masa 128 g
- 15-18 let, dospělí hotová porce masa 160 g
Mleté maso (sekaná, čevabčiči, karbanátek)
- 7-10 let, hotová porce 70 g
- 11-14 let, hotová porce 80 g
- 15-18 let, dospělí hotová porce 100 g
Smažený řízek, guláš – mají stejnou gramáž
- 7-10 let, hotová porce 84 g
- 11-14 let, hotová porce 96 g
- 15-18 let, dospělí hotová porce 120 g
Knedlíky houskové, bramborové a vařené těstoviny - mají stejnou gramáž
- 7-10 let, hotová porce 112 g - 140 g
- 11-14 let, hotová porce 128 g - 160 g
- 15-18 let, dospělí hotová porce 160 g - 200 g
Rýže dušená, pečené kuře - mají stejnou gramáž
- 7-10 let, hotová porce 112 g
- 11-14 let, hotová porce 128 g
- 15-18 let, dospělí hotová porce 160 g
Čočka na kyselo, fazolový guláš, mexické fazole – mají stejnou gramáž
- 7-10 let, hotová porce 210 g
- 11-14 let, hotová porce 240 g
- 15-18 let, dospělí hotová porce 300 g
Plněné knedlíky (kynuté, bramborové), zapečené těstoviny, francouzské bram. – mají stejnou gramáž
- 7-10 let, hotová porce 245 g
- 11-14 let, hotová porce 280 g
- 15-18 let, dospělí hotová porce 350 g